Digital Communication Journal (www.dicoj.com)

Quick Access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


ITRİ’DEN TÜRK RAP MÜZİĞİNE İLETİŞİM VE KÜLTÜR
(ITRİ’DEN TÜRK RAP MÜZİĞİNE İLETİŞİM VE KÜLTÜR )

Author : Nurgül ERGÜL GÜVENDİ    
Type :
Printing Year : 2023
Number : 11
Page : 79-85
Cite : Nurgül ERGÜL GÜVENDİ , (2023). ITRİ’DEN TÜRK RAP MÜZİĞİNE İLETİŞİM VE KÜLTÜR. Digital communication Journal, 11, p. 79-85. Doi: .
    


Summary

Culture is the sum of material and spiritual values and lifestyles created by societies in the historical process. All communication tools used to create and transfer these values to the next generations are very important as a factor that affects and is influenced by culture. Communication tools, which are sometimes important enough to replace the message, are vital for the analysis of social structure and cultural values. There are many researches on communication tools and culture in the literature. On the other hand, research on music culture, which is one of the important components of popular culture and its effects, is very limited. The main motivation of this study is to investigate the change processes and change parameters of Turkish folk culture in terms of music culture. For this purpose, the musical works with the highest click-through rate, the positions of the works in the world ranking, their genres, the phenomena representing these genres and the most liked-clicked works of these phenomena were analyzed. In the research, purposeful criterion sampling was used to determine the sample, literature review, which is one of the qualitative research methods, and thematic analysis method was used in the analysis of the data. Our findings showed that the most liked-clicked musical works were in the pop-rap genres, these products received at least one hundred million clicks-likes, and the most clicked product ranked 593rd in the world. It is thought that the research will contribute to the literature and related parties in determining the relations between popular culture, music culture and social structure.



Keywords
Communication Studies, Turkish Folk Culture, Music Culture, Thematic Analysis.

Abstract

Tarihsel süreç içerisinde toplumlar tarafından oluşturulan maddi, manevi değerlerin ve yaşam biçimlerinin toplamıdır kültür. Bu değerlerin yaratılması ve sonraki nesillere aktarılması amacıyla kullanılan tüm iletişim araçları, kültürü etkileyen ve kültürden etkilenen (işteş) bir unsur olarak oldukça önemlidir. Kimi zaman mesajın yerini alacak kadar önemli olan iletişim araçları, toplumsal yapının ve kültürel değerlerin analizi açısından hayati nitelik taşır. Literatürde iletişim araçları ve kültür konulu birçok araştırma bulunmaktadır. Buna karşın popüler kültürün önemli bileşenlerinden birisi olan müzik kültürü ve bu kültürün etkilerine yönelik araştırmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın temel motivasyonu Türk halk kültürünün değişim süreçleri ve değişim parametrelerinin müzik kültürü açısından araştırılmasıdır. Bu amaçla tıklanma-izlenme oranı en yüksek müzikal eserler, eserlerin dünya sıralamasındaki konumları, türleri, bu türleri temsil eden fenomenler ve bu fenomenlerin en çok beğenilen-tıklanan eserleri analiz edilmiştir. Araştırmada örneklemin belirlenmesinde amaçlı ölçüt örneklem, verilerin toplanmasında nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması, verilerin analizinde ise tematik analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulgularımız en çok beğenilen-tıklanan müzikal eserlerin pop-rap türlerinde olduğunu, bu ürünlerin en az yüz milyon tıklanma-beğeni aldığını, en çok tıklanan ürünün dünya sıralamasında 593. sırada yer aldığını göstermiştir. Araştırmanın popüler kültür, müzik kültürü ve toplumsal yapı ilişkilerinin belirlenmesinde alan yazına ve ilgili taraflara katkı sunacağı düşünülmektedir.



Keywords
İletişim Çalışmaları, Türk Halk Kültürü, Müzik Kültürü, Tematik Analiz.

Advanced Search


Announcements

    HAZİRAN

    AĞUSTOS 2024 SAYISI YAYINLANMIŞTIR.

    HAZİRAN 2025 İÇİN MAKALE KABUL EDİLMEKTEDİR.



Address :Yayıncı: Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇİFTÇİ
Telephone :0543 467 10 88 - 0507 021 71 17 Fax :
Email :dicojournal@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri