Digital Communication Journal (www.dicoj.com)

Quick Access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATININ UYGULAMA TEKNİKLERİ AÇISINDAN FARKLI YÜZEY VE BİÇİMLER OLARAK NESNELERE SANATÇILARIN ÖRNEKLERİ
(EXAMPLES OF ARTISTS TO OBJECTS AS DIFFERENT SURFACES AND FORMS IN TERMS OF APPLICATION TECHNIQUES OF TRADITIONAL TURKISH EBRU ART )

Author : İbrahim KAYA  Tahsin BOZDAĞ  
Type :
Printing Year : 2019
Number : 2
Page : 1-9
Cite : İbrahim KAYA Tahsin BOZDAĞ, (2019). GELENEKSEL TÜRK EBRU SANATININ UYGULAMA TEKNİKLERİ AÇISINDAN FARKLI YÜZEY VE BİÇİMLER OLARAK NESNELERE SANATÇILARIN ÖRNEKLERİ. Digital communication Journal, 2, p. 1-9. Doi: .
    


Summary

Kâğıt süsleme sanatlarımızın en değerlilerinden biri olan ebrunun ilk kez ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ebru, yoğunluğu artırılmış olan suyun üzerine boyalar ve çeşitli materyaller ile şekil verilen ve bu desenlerin kağıt üzerine alınması işlemidir. İnsanların zamansal süreçteki değişim gösteren ihtiyaçları, teknolojinin sanatsal ve bilimsel çalışmalarda sağladığı kolaylıklar ebru sanatının yapımında farklı yöntem ve alternatifler ebru sanatının uygulanmasında çeşitlilik göstermektedir. Bu da ebrunun sadece kağıt süsleme sanatı olarak kalmayıp farklı sanat dalları ile bir arada yorumlanması ve sanat severlerin beğenisine sunulması bununla birlikte materyaller üzerinde denenmesine zemin hazırlamıştır. Dekoratif ürünlerde de kendini gösteren ebru hobi amaçlı açılan kurslar yanında, sanatsal çalışmalarda, akademik birimlerde ve hemen hemen her alanda varlığını sürdüren kullanım alanı çeşitlilik sunan essiz bir sanat alanı olarak ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada ebru sanatı hakkında genel bilgi, yapım aşaması ile çeşitleri hakkında bilgi ve örnekler aynı zamanda çalışmanın amacı olan ebrunun dekoratif amaçlı kullanım alanları ile ilgili bilgi ve çalışma yapan sanatçılardan örnekler bulunmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlarımızdan ebru sanatının dekoratif ürünlerle birleşerek yeni soluklar kazanması, ebru sanatını farklı kullanım alanları ile tanıtabilmek olanağı sağlamıştır. Bu sanatımızla ilgilenen kişilere kaynak teşkil etmesi ve ebru sanatını bilimsel bir bakış açısıyla incelemek amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır.



Keywords
Ebru, Obje, Yüzey.

Abstract

There is no definite information about when marbling, one of the most valuable of our paper decoration Arts, was first made. Marbling is the process of taking these patterns on paper, which are shaped by paints and various materials on water whose density is increased. The changing needs of people in the temporal process, the amenities provided by technology in artistic and scientific studies different methods and alternatives in the production of marbling art vary in the application of marbling art. This, in turn, laid the groundwork for marbling to be tried on materials, not only as an art of paper decoration, but also as a combination of interpretation with different branches of art and presentation to the taste of art lovers. Besides the courses opened for hobby purposes, ebru, which also manifests itself in decorative products, stands out as a unique art space that offers diversity in artistic studies, academic units and almost every field. In this study, there is general information about the art of marbling, information about the stage of construction and its types and examples, as well as information about the areas of use of marbling for decorative purposes, which is the purpose of the study, and examples from artists who work. Marbling art, one of our forgotten Arts, has gained new breath by combining with decorative products, and has provided the opportunity to introduce marbling art with different uses. This work has been prepared in order to serve as a source for people interested in our art and to examine the art of marbling from a scientific point of view.



Keywords
Marbling, Object, Surface.

Advanced Search


Announcements

    ARALIK SAYISI

    ARALIK 2023 SAYISI YAYINLANMIŞTIR.

    NİSAN 2024 İÇİN MAKALE KABUL EDİLMEKTEDİR.



Address :Yayıncı: Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇİFTÇİ
Telephone :0543 467 10 88 - 0507 021 71 17 Fax :
Email :dicojournal@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri