Digital Communication Journal (www.dicoj.com)

Quick Access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


HOLLYWOOD AND TCHAIKOVSKY: THE FORMAL AND SEMANTIC TRANSFORMATION OF THE 1812 OVERTURE IN THE FRAMEWORK OF POST-2000 AMERICAN CINEMA
(HOLLYWOOD VE TCHAİKOVSKY: 1812 UVERTÜRÜ’NÜN 2000 SONRASI AMERİKAN SİNEMASI ÇERÇEVESİNDE BİÇİMSEL VE ANLAMSAL DÖNÜŞÜMÜ )

Author : Mustafa Özer Özkantar  Ufuk Karadavut  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 13
Page : 1-31
Cite : Mustafa Özer Özkantar Ufuk Karadavut, (2024). HOLLYWOOD AND TCHAIKOVSKY: THE FORMAL AND SEMANTIC TRANSFORMATION OF THE 1812 OVERTURE IN THE FRAMEWORK OF POST-2000 AMERICAN CINEMA. Digital communication Journal, 13, p. 1-31. Doi: .
    


Summary

Cinema is an art form that feeds on many different arts and thus can create multifaceted and multi-layered meanings. For this reason, cinema has an approach that can produce original products and, in doing so, can melt different approaches into its own pot. In addition to this, cinema has always interacted with music since its first invention, which gave birth to the concept of film music in the following years, and over time, film music has transformed into a completely different industry outside the cinema industry and has gained a very important position today. Especially when it comes to American Cinema, it can be seen that soundtracks are used in different contexts and meaning transformations in different genres. Hollywood follows a very universal approach in movie soundtracks and reinterprets cult works of different societies within its own structure and in its own contexts around different genres. At this point, this study aims to examine Pyotr Ilyich Tchaikovsky's 1812 Overture (Op: 49) within the framework of different film genres and to analyze the formal and semantic transformation created by the work within the framework of diegetic, non-diegetic and trans-diegetic sound. On the basis of genre, drama, horror-thriller and comedy genres were determined and V for Vendetta (2005), Ready or Not (2019) and Sonic: The Hedgehog 2 (2022) were selected through purposeful sampling method. The main reason for selecting the relevant movies is that they contain outputs compatible with the purpose and argument of the study. The films were categorized into certain categories and analyzed through the descriptive analysis method. As a result, it was observed that the 1812 Overture was used in different genres and films by creating different meanings, and it was observed that this versatile use of this work contributed significantly to the audience's understanding and interpretation of the film.



Keywords
Tchaikovsky, Film Soundtrack, American Cinema, 1812 Overture, Transformation

Abstract

Sinema birçok farklı sanattan beslenen ve bu sayede çok yönlü ve çok katmanlı anlamlar yaratabilen bir sanat türüdür. Bu nedenle sinema özgün ürünler üretebilen, bunu yaparken de farklı yaklaşımları kendi potasında eritebilen bir yaklaşıma sahiptir. Buna ek olarak, sinema daha ilk icadından bu yana müzikle hep etkileşim içerisinde olmuş, bu durum ilerleyen yıllarda film müziği kavramını doğurmuş ve film müziği zamanla sinema endüstrisi dışında bambaşka bir endüstriye dönüşerek günümüzde oldukça önemli bir pozisyon kazanmıştır. Özellikle söz konusu Amerikan Sineması olduğunda film müziklerinin çok yönlü ve farklı türlerde farklı bağlamlarla ve anlam dönüşümleri ile kullanıldığı görülebilmektedir. Hollywood, film müziklerinde oldukça evrensel bir yaklaşım izlemekte ve farklı toplumlara ait kült eserleri kendi bünyesinde ve kendi bağlamları ile farklı janrlar etrafında tekrardan yorumlamaktadır. Bu noktada bu çalışma Pyotr Ilyich Tchaikovsky'nin 1812 Uvertürü (Op: 49) eserini farklı film türleri çerçevesinde ele alarak ilgili eserin yarattığı biçimsel ve anlamsal dönüşümü diegetik, non-diegetik ve trans-diegetik ses çerçevesinde ele almayı amaçlamaktadır. Janr bazında ise dram, korku-gerilim ve komedi türleri belirlenmiş olup bu doğrultuda V for Vendetta (2005), Saklambaç / Ready or Not (2019) ve Kirpi Sonic 2 / Sonic: The Hedgehog 2 (2022) filmleri amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. İlgili filmlerin seçilmesinin temel nedeni çalışmanın amacı ve argümanına uyumlu çıktılar barındırmalarından ileri gelmektedir. Belirlenen filmler belirli kategorilere ayrılarak betimsel analiz yöntemi aracılığıyla ele alınmış ve sonuç olarak 1812 Uvertürü’nün farklı türlerde ve filmlerde farklı anlamlar yaratılarak kullanıldığı görülmüş ve izleyicinin filmi anlama ve yorumlama sürecine bu eserin bu şekilde çok yönlü kullanılmasının ciddi katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir.



Keywords
Tchaikovsky, Film Müziği, Amerikan Sineması, 1812 Uvertürü, Dönüşüm

Advanced Search


Announcements

    HAZİRAN

    AĞUSTOS 2024 SAYISI YAYINLANMIŞTIR.

    HAZİRAN 2025 İÇİN MAKALE KABUL EDİLMEKTEDİR.



Address :Yayıncı: Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇİFTÇİ
Telephone :0543 467 10 88 - 0507 021 71 17 Fax :
Email :dicojournal@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri